Penne z zelenimi beluši in pršutom
Sestavine za 4 osebe:
400 g testenin
300 g zelenih belušev
2 šalotki
50 g masla
125 ml belega vina
125 ml vode, v kateri so se kuhali beluši
200 ml sladke smetane
1 jedilna žlica parmezana
8 rezin pršuta
Beluše opremo in osušimo. Olesenele konce odrežemo. Beluše skuhamo v slani vodi (125 ml vode, v kateri so se kuhali, shranimo za omako). Na hitro jih ohladimo v mrzli vodi. Odcedimo in narežemo na tretjine. Šalotke olupimo, nasekljamo in zarumenimo na maslu. Zalijemo z vinom in vodo, v kateri so se kuhali beluši. Pokuhamo do tretjine. Dodamo sladko smetano in kuhamo 2 minuti. Omako premešamo s paličnim mešalnikom in precedimo. Penne skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Omako segrejemo, dodamo beluše. Testenine in omako zmešamo. Postrežemo v globokih krožnikih in okrasimo z dvema rezinama pršuta.
Čas priprave: 35 minut