slovensko 

  english 

  italiano 

  hrvatski 

  srpski

  domov 

  natisni 

  zemljevid 

  e-pošta 

  kolofon
kras menu
kras d.d.
vizitka
kras v tujini
vodstvo
priznanja in nagrade
trgovina kraških dobrot
kras izdelki
kraški pršut
pršuti
pancete
narezki
salame
mortadela
kraški zašink
kuhan pršut
slanine
šunke
izdelki v ovitku
goveji izdelki
darilni program
kras meso
makrokonfekcija
mikrokonfekcija


Modra številka: 080 80 55

si.Brand *****

Best Buy

KUPUJEM SLOVENSKO
KRAS je podporni član kampanje KUPUJEM SLOVENSKO
Darilni program
kras video
Krasov pršut
Kuhan in pečen pršut Kras
Mortadela Kras
Trenutek
kras zaposlujemo
aktualno - zaposlimo
Smo družba, ki je z nenehnim vlaganjem v tehnologijo, razvoj in posodobitev proizvodnje, postala največja mesnopredelovalna industrija v Sloveniji.
K sodelovanju vabimo vse, ki se želijo pridružiti uspešnemu kolektivu in s svojim znanjem ter delom prispevati k realizaciji zastavljenih ciljev.
...

več
kras aktualno
11.08. Dan odprtih vrat PRŠUTARNE KRAS v Šepuljah

arhiv sporočil
mesnine dežele kranjske d.d.
kras | kraška pokrajina
KRAS je čudovita dežela na razgibani planoti v zaledju Tržaškega zaliva. Ponaša se z igrivim navdihom blagodejnih sapic mediterana in celinskih vetrov. Narava je obdarila Kraševce s privilegijem, ki so ga umno izkoristili za proizvodnjo pršuta in pridelavo slovitega vina kraški teran.

Pristno, neokrnjeno naravo in njene dobrote so od nekdaj občudovali popotniki in trgovci od Dunaja do Trsta. Kraševci tudi danes govorijo s ponosom o svojih dobrotah in zgodbe o pršutu in teranu so obšle svet.

V čem se skrivata tradicija in mojstrstvo izdelave kraškega pršuta?
Ob ugodni klimi so Kraševci dodali pršutu še svojo skrbno nego in veliko mero potrpežljivosti ob dolgotrajnem zorenju. Edinstven vonj in okus pršuta odkrivata skrivnost uspeha. Tu je moč tradicije, ki se prenaša iz roda v rod.

Naravnih danosti, tehnoloških izkušenj in spretnosti se je zavedala tudi država, ki je v veliko zadovoljstvo proizvajalcev zaščitila kraški pršut. S tem dejanjem so preprečene komercialne zlorabe. Združenje proizvajalcev  kraškega pršuta in pooblaščene institucije Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije skrbijo za skladnost proizvodnje, predpisane v specifikaciji.

Kdor izbere kraški pršut, se je odločil za zaupanje. Zaščita pršuta jamči popolno odsotnost aditivov, blago soljenje z morsko soljo in dolgo dobo zorenja, kar mu posledično daje večjo prebavljivost in višjo hranilno vrednost. Pršut je žlahtna jed in nas spremlja ob vseh pomembnih dogodkih; še več, v gastronomiji daje vedno nove navdihe za njegovo uporabo.

Zaradi spoštljivega in dostojanstvenega odnosa do pršuta sodijo k njemu le izbrane priloge, sicer prekrijemo enkraten vonj in okus. Dobro se počuti ob rezinah polbelega kruha, orehovih jedrcih, svežih figah, jagodah, olivah, grozdju, rezinah jabolk in sušenega sadja. Sredi poletja ob njem prija sočna in hladna melona.
Elegantna rezina pršuta naj »lebdi« na krožniku, družbo pa ji lahko dela rezina pancete, vratovine ali domače klobase. Izbor domačih ovčjih in kozjih sirov ter kakovostnih zrelih sirov v prilogi pa kulinarični užitek še poveča.
Po tradiciji se pršut druži s teranom.
Kraševci lahko  ponudimo teranov toč s pršutom, polento s pršutom, frtaljo s pršutom…

Vabljeni v deželo izbranih okusov!KRAS d.o.o.
Šepulje 31
6210 Sežana

Tel: 05/73 10 300
Fax:  05/73 10 327

info@kras.si